• Älypuhelimiin ja tabletteihin tulee uusi EU-merkintä: Tätä se tarkoittaa kuluttajille

    Laitteiden on täytettävä viisi keskeistä kriteeriä.

    Kesäkuun 20. päivästä alkaen kaikissa EU:ssa myytävissä älypuhelimissa ja tableteissa on oltava uusi paketin sisällä oleva merkintä, joka ilmoittaa akun keston ja energiatehokkuuden. Kyseessä on päivitys energiatarrasta, joka on suomalaisillekin tuttu kodinkoneista.

    EU-säädös koskee langattomia lankapuhelimia, matkapuhelin- tai satelliittiverkkoihin tarkoitettuja älypuhelimia, ilman verkkoa toimivia peruspuhelimia sekä tabletteja, joiden näyttö on 7–17,4 tuumaa. Vaatimus koskee vain laitteita, jotka tuodaan markkinoille 20.6.2025 jälkeen. Joustavalla näytöllä varustetut ja osittain tai kokonaan rullattavat laitteet ovat vapautettuja vaatimuksesta. Myös ennen kyseistä päivämäärää EU:n markkinoille tuodut laitteet on rajattu sääntelyn ulkopuolelle.

    Yllä mainittujen laitteiden on täytettävä viisi keskeistä ekosuunnittelukriteeriä:

    • Kestävyys: Laitteiden on kestettävä pudotuksia sekä oltava pölyn- ja vedenkestäviä.
    • Akun pitkäikäisyys: Akun on kestettävä vähintään 800 täyttä lataus- ja purkukertaa säilyttäen vähintään 80 prosenttia alkuperäisestä kapasiteetistaan.
    • Korjattavuus: Valmistajien on toimitettava keskeisiä varaosia 5–10 työpäivän kuluessa ja pidettävä ne saatavilla vähintään 7 vuotta tuotteen myynnin loppumisen jälkeen EU:ssa.
    • Ohjelmistotuki: Laitteiden on saatava käyttöjärjestelmäpäivityksiä vähintään 5 vuoden ajan myynnin päättymisestä.
    • Korjauspääsy: Ammattikorjaajilla on oltava yhdenvertainen pääsy tarvittavaan ohjelmistoon ja laiteohjelmistoon.

    Vaikka valmistajat vastaavat tietojen oikeellisuudesta, komissio tarkastaa erityisesti pölyn- ja vedenkestävyyteen, korjattavuuteen ja akun suorituskykyyn liittyvät tiedot.

    Ecodesign-merkintä on osa laajempaa EU:n kampanjaa, jonka tavoitteena on parantaa energiatehokkuutta vuoteen 2030 mennessä. Aloitteen arvioidaan vähentävän CO₂-päästöjä 46 miljoonalla tonnilla.

    Hei! Luitko jo tämän?

    Voiko identtinen kaksonen avata Face ID:n? Tämä biometrisestä tunnistuksesta kannattaa tietää

    Tagit: EU  älypuhelin  
      Takaisin
    0 kommenttia:
    Kommentoi: