• Elon Musk suunnittelee supertietokonetta: Yksi asia ihmetyttää

    Grok-kielimallin kouluttaminen vaatii poikkeuksellisen suurta grafiikkasuorittimien määrää.

    Teslan perustajana ja viestipalvelu X:n omistajana tunnettu monimiljardööri Elon Musk aikoo rakentaa supertietokoneen, joka pystyisi kehittämään Grok-tekoälyn uudelle tasolle. Muskin suunnitelmista kertoo muun muassa uutistoimisto Reuters.

    Musk kutsuu supertietokonetta ”tietokoneiden Gigafactoryksi”. Koneen on kaavailtu valmistuvan vuoden 2025 syksyllä. Vielä vahvistamattomien tietojen mukaan Musk tekisi yhteistyötä Oraclen kanssa. Tavoitteena on luoda yksi maailman tehokkaimmista supertietokoneista.

    Sijoittajille tarkoitetussa esityksessä Muskin kerrotaan paljastaneen, että suunniteltu supertietokone käyttäisi jopa 100 000 Nvidian H100-grafiikkasuoritinta, jotka hyödyntävät niinsanottua Hopper-arkkitehtuuria, joka on suunnattu nimenomaan supertietokonekäyttöä ajatellen. Kyseinen arkkitehtuuri käyttää GH100-piiriä, joka rakentuu peräti 80 miljardista transistorista. Muskin xAI-yrityksen kehittämää Grok 2 -kielimallia on koulutettu noin 20 000:lla H100-suorittimella. Kielimallin kehittyessä suorittimien määrä kasvaa selvästi.

    Muskin suunnitelmien mukainen supertietokone olisi vähintään neljä kertaa isompi kuin tähän mennessä rakennetut suurimmat grafiikkasuoritinklusterit, kertoo The information.

    Nvidian sirut ovat olleet kysyttyjä etenkin tekoälybisneksessä, ja ne ovat kärsineet ajoittaisista toimitusvaikeuksista. Toisaalta Nvidia on jo valmistautumassa vielä tehokkaampien H200-suorittimien toimituksiin. Näin ollen Muskin yritys käyttäisi supertietokoneessaan edellisen generaation siruja. Toisaalta nyt julki tulleita tietoja ei voi pitää täysin varmoina, joten on mahdollista, että Musk päätyy vielä toiseen valintaan.

    Muskin XAI-yritys aikoo jatkossa kilpailla tekoälyjättejä OpenAI:ta ja Googlea vastaan tekoälykisassa. Musk oli aikanaan yksi OpenAI:n perustajajäsen.

    Kuva: Kuvituskuva

    Hei! Luitko jo tämän?

    Älä odota Applen taittuvanäyttöistä uutuutta vielä tänä vuonna: Huhut kiihtyvät

    Tagit: xAI  Grok  tekoäly  Nvidia  Elon Musk  
      Takaisin
    0 kommenttia:
    Kommentoi: