-
Google testaa näkymätöntä vesileimaa: Haluaa tunnistaa tekoälyllä tehdyt kuvat
Disinformaation määrän lisääntyminen aiheuttaa huolta hakukonejätti Googlessa.
Googlen omistama, tekoälyyn keskittyvä DeepMind on kehittänyt SynthID-teknologian, jolla pyritään tunnistamaan tekoälyllä tehtyjä kuvia. Hakukonejätti on huolissaan disinformaation määrän lisääntymisestä ja tähän liittyen tekoälyllä muokattujen kuvien yleistymisestä verkossa.
SynthID toimii sulauttamalla vesileimoja yksittäisiin pikseleihin niin, ettei ihmissilmä voi erottaa eroa kuvassa. Tietokone kuitenkin huomaa eron, jos kuvaa on käsitelty.
Useat eri palvelut mahdollistavat kuvien luomisen tekoälyn avulla antamalla vain joitakin yksittäisiä komentoja. Googlessa uskotaan, että tekoälyn yleistymisen myötä on yhä vaikeampaa erottaa aitoja valokuvia tekoälyllä tehdyistä. Esimerkiksi suosittu Midjoyrney on kerännyt jo yli 14 miljoonaa käyttäjää.
Tavallisesti vesileimat ovat selkeästi nähtävissä kuvissa, jolloin ne ovat myös kohtalaisen helppoa rajata tai editoida pois kuvasta.
DeepMindin kehittämän teknologian uskotaan tarjoavan ratkaisun tavallisille netin käyttäjille, jotka haluavat varmistua kuvien aitoudesta. SynthID:n kerrotaan tunnistavan kuvan rajaamisen tai muokkauksen. Samalla tavalla teknologia tunnistaa myös kuvan värisävyjen tai kontrastin muutokset.
Heinäkuussa Google allekirjoitti Yhdysvalloissa vapaaehtoisen suostumuksen sille, että se kehittää tekoälyä vastuullisesti. Tähän liittyi myös valokuvien aitouden tunnistaminen. Myös Microsoft ja Amazon ovat sitoutuneet tekoälykuvien tunnistamiseen.
Kiina on aikaisemmin kieltänyt tekoälyllä tehdyt kuvat, joissa ei ole vesileimaa.
Lähde: BBC.com
Hei! Luitko jo tämän?
Sähköautojen kysyntä kiihtyy Euroopassa, Suomi on pieni kysymysmerkki
TakaisinKirjoittaja