• Menikö Google jo liian pitkälle? Tekoäly kaunistelee ihmisten ilmeitä valokuvissa

    Googlen uusien Pixel-älypuhelinten uudenlainen tekoäly herättää keskustelua siitä, vaikuttaako se jo liikaa valokuvien todenmukaisuuteen.

    Google esitteli äskettäin uudet Pixel 8- ja Pixel 8 Pro -älypuhelimet, jotka hyödyntävät tekoälyä muun muassa ihmisten ilmeiden muokkaamiseen. Tarkoituksena on ”korjata” kuvista muun muassa pieleen menneitä ilmeitä, joissa oli tarkoitus hymyillä tai väärään suuntaan suuntautuvia katseita.

    Googlen uutuuspuhelimet käyttävät aikaisempia kuvia löytääkseen niistä informaatiota, jonka avulla uusia kuvia voidaan muokata käyttäjän haluamiksi. Taustalla on koneoppiminen.

    Tekoäly tarjoaa käyttäjille myös mahdollisuuden poistaa ja siirtää kuvista epätoivottuja elementtejä ja muuttaa tiettyjen elementtien kokoa. Tähän hyödynnetään niin sanottua syväoppimista, algoritmeja, jotka analysoivat työn alla olevan elementin ympärillä olevia pikseleitä ja hyödyntävät muista kuvista opittua dataa.

    Maailmalla Googlen käyttämä teknologia on herättänyt epäilyksiä paitsi käyttäjissä, myös teknologiamedioissa, joiden mukaan tekoälyn käyttäminen kuvien muokkaamiseen voi rapauttaa käyttäjien luottamusta verkossa vastaan tulevaan sisältöön. Asiantuntijoiden mukaan käyttäjän täytyy jatkossa olla aikaisempaa tarkempi. Muokattuja kuvia voi kuitenkin olla vaikea, ellei mahdoton tunnistaa.

    Googlea kritisoidaan etenkin siitä, että kuvista voidaan helposti poistaa elementtejä, joita niihin ei haluta. Näin kuvien sisältöä voidaan muokata merkittävästi ja levittää valheellista sisältöä. BBC:lle asiaa kommentoineen Googlen edustajan mukaan hakukonejätti ottaa asian eettisen näkökulman vakavasti.

    Tekoälyn hyödyntämisen taustalla on alati koveneva kilpailu muiden älypuhelinvalmistajien kuten Samsungin ja Applen kanssa. Tekoälystä povataan seuraavaa merkittävää uudistusta älypuhelinten ominaisuuksiin.

    Googlen tekoälyä hyödyntävä kamerasovellus voi olla tervetullut monille somevaikuttajille, jotka saavat mahdollisuuden entistäkin täydellisempiin kuviin.

    – Ihmiset eivät halua realistisuutta. He haluavat kauniita kuvia, BBC:n haastattelema asiantuntija sanoo.

    Google ei ole ainoa valmistaja, joka käyttää syväoppimista ja erilaisia algoritmeja kuvien paranteluun. BBC kertoo, että muun muassa Samsung on joutunut asiasta tikunnokkaan. Korealaisyhtiö paranteli Kuusta otettuja kuvia ja herätti keskustelua algoritmien vaikutuksesta kuvien ehostamiseen.

    Älypuhelinvalmistajat ovat jo vuosien ajan käyttäneet erilaisia algoritmeja parantaakseen muun muassa hämärässä otettujen kuvien laatua ohjelmallisin keinoin.

    Lähde: BBC

    Hei! Luitko jo tämän?

    OnePlus esitteli ensimmäisen taittuvanäyttöisen älypuhelimensa: Nämä 11 asiaa siitä kannattaa tietää

    Tagit: Google Pixel 8  älypuhelin  tekoäly  koneoppiminen  
      Takaisin
    0 kommenttia:
    Kommentoi: