• Onko älykellosta sporttikelloksi? OnePlus Watch 3 osoittaa, että kyllä on

    OnePlus Watch 3 tulee myyntiin Suomessa tänään.

    Liikuntasuoritusten ja terveyden seurannasta on tullut yhä useamman tavallisen kuntoilijan peruskauraa. Sporttikellon ostoa harkitsevalla saattaa kuitenkin mennä kaupassa sormi suuhun: Kannattaisiko ostaa urheilukello vai älykello, joka tarjoaa samoja ominaisuuksia mutta paljon muutakin? Yhä useampi älykello soveltuu vaativankin kuntoilijan tarpeisiin.

    Tänään Suomessa myyntiin tuleva OnePlus Watch 3 tarjoaa kiinnostavan vaihtoehdon Android Wear -käyttöjärjestelmällä toimivien älykellojen markkinoille. Laite toimii Googlen uusimmalla Wear OS 5 -käyttöjärjestelmällä ja sen kilpailijoita ovat esimerkiksi Samsung Galaxy Watch 7 ja Google Pixel Watch 3.

    OnePlus Watch 3:n suositushinta on 349 euroa, mutta odotettavaa on, että pian myyntiin tulon jälkeen tarjolle tulee tätä edullisempia tarjouksia. Kilpailijoista Samsung Galaxy Watch 7:n pienemmän 40 mm:n version löytää tarjouksista jo alle 200 euron hintaan. Vaikka Apple Watch ei ole suora kilpailija Android Wear -kellolle (Android Wear ei tue iOS-käyttöjärjestelmää), vertailun vuoksi kerrottakoon, että Apple Watch Series 10:n edullisin malli maksaa 469 euroa. Voikin sanoa, että uunituoreeksi laitteeksi OnePlus Watch 3 on verrattain kilpailukykyisesti hinnoiteltu.

    Kiitettävän pitkä akunkesto

    Testikäyttömme alusta alkaen kävi selväksi, että OP:n uutuuskellon suurimpia vahvuuksia on pitkä akunkesto. Ja se jos jokin on ratkaisevassa roolissa kuntoilijalle: Mikään ei nimittäin ole ärsyttävämpää kuin se, että kellon akku on vähissä juuri silloin, kun on lähdössä pidemmälle lenkille.

    Informaatio esitetään kellon näytöllä selkeästi.

    Testimme aikana Watch 3:n akussa riitti potkua vielä neljäntenä päivänä siitä, kun akku oli ladattu täyteen, vaikka olimme käyttäneet kelloa päivittäin myös liikunnallisen aktiivisuuden mittaamiseen gps-paikannuksella. Paljon on merkitystä sillä, millaisessa käytössä kello on. Jos olet pitkien kestävyysmatkojen harrastaja ja teet useita kertoja viikossa pitkiä liikuntasuorituksia gps-paikannuksella, ei kannata odottaa neljän päivän akunkestoa. Joka tapauksessa tulos on parempi kuin monella muulla älykellolla, joita saa latailla lähes päivittäin. Positiivista on myös se, että OP Watch 3:een luvataan virta koko päivän käyttöön vain kymmenen minuutin latauksella.

    Valmistajan lupaaman viiden päivän akunkestoon ”normaalikäytössä” voi päästä käyttämällä Smart mode -tilaa ja virallisia kellotauluja. Jos kellotauluksi valitsee toiminnallisemman ja informatiivisemman kellotaulun, toiminta-aika tippuu herkästi 3–4 päivään. Sekään ei ole kuitenkaan huono saavutus. Jos akun kestoa haluaa koetella tosissaan, kellolla voi valmistajan mukaan päästä jopa 16 päivän virrankestoon, mutta tällöin kaikki vähänkään enemmän akkua kuluttavat toiminnot täytyy jättää käyttämättä.

    Ohjelmoitavat painikkeet

    Watch 3:n muotoilua on joissakin kansainvälisissä arvioissa moitittu maskuliiniseksi. On myönnettävä, että naisen ranteessa kello voi näyttää turhan isolta möhkäleeltä, mutta toisaalta kellojen koot ovat kasvaneet viime vuosina kautta linjan aivan kuten on tapahtunut myös älypuhelimissa. Kyse on ennen kaikkea siitä, millainen muotoilu istuu kunkin käyttäjän omaan silmään. Makuasioista on paha kiistellä.

    Juoksija saa yksityiskohtaista tietoa muun muassa juoksutekniikasta.

    Ostaja voi valita kellon joko Emerald Titanium (vihreä)- tai Obsidian Titaniumin (musta) väreissä. Kellon runko on ruostumatonta terästä, kehys titaania ja näyttö safiirilasia. Erilaisia värivaihtoehtoja kaipaisi lisää, sillä nyt tarjolla olevista varsinkaan musta variantti ei tarjoa suurta visuaalista elämystä.

    Watch 3:n oikeassa sivussa on pyöreä painike, joka ei ole vain ulkonäöllinen tekijä. Kruunua painamalla oletuksena avautuu Apple Watch -tyylinen näkymä kelluvine sovelluskuvakkeineen. Kruunua kiertämällä näkymää voi zoomata ulos ja sisään. Kruunupainikkeen alapuolella olevasta painikkeesta käynnistetään oletuksena liikuntasuorituksen seuranta. Sekä kruunupainikkeen että alemman painikkeen takana olevan toiminnon voi ohjelmoida haluamakseen, mikä helpottaa käyttöä esimerkiksi käsineet käsissä.

    Sporttiaktiviteeteissa valittavana on yli sata urheilutilaa, joista kuusi kello tunnistaa automaattisesti (juoksu, kävely, soutulaite, crosstrainer, pyöräily ja uinti). Automaattisuus tarkoittaa sitä, että kello ehdottaa suorituksen seurantaa, kun kyseinen aktiviteetti on aloitettu. Muistakin älykelloista tuttu ominaisuus on kätevä, sillä joskus voi käydä niin, ettei seurantaa muista kytkeä manuaalisesti päälle esimerkiksi lenkille lähdön aikaan.

    Tätä näkyä ei onneksi tarvitse katsoa usein, koska Watch 3:n akussa riittää virtaa pitkäksi aikaa.

    OnePlus Watch 3 tarjoaa runsaasti lisäinformaatiota liikuntasuorituksista: Juoksulenkin jälkeen kellon näytöltä voi tarkistaa esimerkiksi maakosketuksen ajan, juoksun tahdin muutokset ja arvion juoksuasennosta ja jalkojen välisestä tasapainosta juoksun aikana. Sykkeestä kello muodostaa havainnollisen viivadiagrammin ja eri sykealueet esitetään myös palkkeina. Juoksija saa tietoa myös rasvan ja hiilihydraattien kulutuksesta eri sykealueilla ja siitä, miten tehokasta rasvanpoltto on ollut.

    Vaikka näin tarkasta informaatiosta ei välttämättä ole käytännön hyötyä aivan peruskuntoilijalle, siihen kannattaa tutustua. Datasta voi olla apua, jos käyttäjä päättää hankkia ulkopuolista valmennusta. Silloin esimerkiksi juoksutekniikan säätäminen voi olla helpompaa, kun käytössä on mitattua dataa pidemmältä aikaväliltä.

    Kuten muissakin sykettä mittaavissa kelloissa, tarkimman tuloksen saa vanhalla kunnon sykevyöllä. Rannemittaus ei edelleenkään ole täysin vertailukelpoinen sykevyön antamaan sykedataan verrattuna, mutta osviittaa se kyllä antaa ja riittää useimmille perustason liikkujille.

    Useita terveysmittareita

    Älykellojen tämän hetken yksi suurimmista trendeistä on laaja-alaisten terveysominaisuuksien tarjoaminen. OnePlus Watch 3 ei jää tässä pekkaa pahemmaksi, sillä se tarjoaa käyttäjälle muun muassa verisuonten terveysanalyysin. Kello on varustettu fotopletysmografia-anturilla (PPG), jonka toiminta perustuu kahdeksankanavaiseen sykesensoriin. Käytännössä toiminnon tarkoituksena on varoittaa käyttäjää, jos verisuonten elastisuus ei ole sitä mitä sen kuuluisi käyttäjän iässä olla. Tarjolla on myös 60 sekunnin pituinen ”terveystarkastus” ja EKG-sydänsähkökäyrämittaus, jolla on mahdollista havaita sydämen eteisvärinä. Näiden toiminnallisuuksien käytössä kannattaa kuitenkin pitää mielessä, ettei niiden tulos ole välttämättä yhtä tarkka kuin esimerkiksi rintaan asennettavilla sensoreilla tehtynä. Jälleen kerran, kellon antamaa tulosta kannattaa kuitenkin pitää suuntaa-antavava ja jos laitteen antama tulos herättää huolta, asiassa kannattaa kääntyä lääkärin puoleen. Älykello kun ei ole lääkinnällinen laite.

    Watch 3:n kaltaisen laite lisää väistämättä käyttäjän mielenkiintoa erilaisten terveysominaisuuksien käyttöön. Verisuonten tilaa tuli testin aikana analysoitua usemman kerran viikossa, vaikka näin tiheälle mittaukselle ei olisi mitään perusteita. Kellosta voi kytkeä päälle myös ranteen lämpötilan mittauksen. Ominaisuus on käytössä, kun mittausdataa on kertynyt vähintään viideltä päivältä. Lämpötilan perusteella kello tekee päätelmiä esimerkiksi kuukautiskierrosta ja mahdollisesta alkavasta flunssainfektiosta. Varsinaista kuukautiskierron seurantaa kellossa ei kuitenkaan ole.

    Unen aikaista mittausta helpottaa se, ettei kellon akkua tarvitse ladata yön aikana. Ominaisuuksita löytyy muun muassa kuorsauksen monitorointi. Tämä helpottaa esimerkiksi uniapnean havaitsemista.

    Unen ja terveyden seurantaan tarvitaan Ohealth-sovellus.

    Hei! Luitko jo tämän?

    Tämä söpö Samsung-robotti vinkkaa, mitä laitat päälle töihin: Harmittavasti ei vielä myyntiin Euroopassa

    Tagit: OnePlus Watch 3  älykello  Android Wear  
      Takaisin
    0 kommenttia:
    Kommentoi: