-
Tekoäly voi ennustaa kuolemasi: Olisitko valmis?
Tutkijat nostavat esiin eettiset riskit.
Tieteellisen Nature Computational Science -julkaisun tuore artikkeli kertoo tekoälyn yhä laajemmista kyvyistä ennustaa tulevaa.
Tutkijoiden analysoitua terveys- ja työmarkkinadataa peräti kuuden miljoonan tanskalaisen osalta selvisi, että käytetyllä syväoppimisen menetelmällä neuroverkkoja voidaan kehittää siten, että niiden ennustukset ovat hyvin tarkkoja.
Tutkimusprojektissa käytettiin muun muassa kansallisen potilasrekisterin tietoja ja muita virallisia lähteitä, joista saadaan dataa muun muassa tanskalaisten palkoista ja työtehtävistä. Terveystietodatasta selviää muun muassa se, kuinka usein ihminen käy lääkärin vastaanotolla tai on joutunut sairaalaan. Dataa hyödynnettiin 12 vuoden ajalta vuosilta 2008–2020.
Neuroverkko on merkittävä tekoälyn komponentti, jolla jäljitellään ihmisen aivojen toimintaa ja oppimiskykyä. Neuroverkko jäljittelee ihmisen aivoja ja muodostuu keinotekoisista neuroneista, jotka yhdistyvät toisiinsa ja voivat lähettää näin ollen signaaleja toisilleen. Neuroverkko kykenee oppimaan monimutkaisten tehtävien ratkaisuja, kun sitä opetetaan suurella datamäärällä.
Tutkijat käyttivät syväoppimisen menetelmää kouluttaakseen tekoälyä antamaan vastauksia muun muassa siihen, miten yksittäisen ihmisen tulevaa elämää voidaan ennustaa sen perusteella, millaisissa olosuhteissa ja ympäristössä hän on elänyt aikaisemmin. Ennustukseen liittyi myös kysymys siitä, kuoleeko ihminen seuraavien lähivuosien aikana.
Tutkijat analysoivat tekoälyn vastauksia ja huomasivat, että vastaukset ovat johdonmukaisia sen kanssa, mitä tilastollinen data kertoo esimerkiksi koulutettujen ja hyvin toimeentulevien eliniästä.
Life2ved -nimellä kulkeva tekoälymalli koodaa tilastodatan isoksi vektoriverkostoksi, eräänlaiseksi matemaattiseksi järjestelmäksi, joka organisoi dataa tarvittavalla tavalla ja ”täyttää” ihmisen elämän janaa esimerkiksi koulutus-, palkka- tai terveysdatalla. Tutkijoiden mukaan malli ajattelee ihmisen elämän erilaisten tapahtumien pitkäksi sarjaksi, samalla tavalla kuin virke muodostuu useista sanoista.
Tutkijat myöntävät, että mallin käyttäminen nostaa esiin eettisiä kysymyksiä esimerkiksi henkilökohtaisen datan suojelemisesta ja ihmisten yksityisyydestä. Nämä asiat on tutkijoiden mukaan ratkaistava ennen kun mallia voidaan käyttää laajemmin. Mallista voidaan saada tietoa muun muassa siitä, kuinka suuri riski ihmisellä on sairastua vakavasti. Tutkijat kuitenkin muistuttavat, että vastaavia teknologioita esimerkiksi ihmisten käyttäytymisen ennustamiseen on jo käytössä esimerkiksi isoilla sosiaalisen median yrityksillä.
Lähde: Science Daily
Hei! Luitko jo tämän?
Hitti vai huti? Tällainen on Xiaomin sähköauto
TakaisinKirjoittaja