• Näkeekö älypuhelin lähitulevaisuudessa seinän läpi? Se on lähempänä kuin koskaan

    Teknologia käyttää korkeita taajuuksia.

    Tämän hetken kuumin sana älypuhelimissa on tekoäly, mutta tulevina vuosina se voi olla röntgensäteen kaltainen keino havaita asioita esteiden takaa.

    Muun muassa CBS News kertoo Yhdysvaltojen Teksasin yliopistossa kehitteillä olevasta teknologiasta, joka on ollut työn alla jo yli kymmenen vuoden ajan. Tavoitteena on kehittää siru, joka kykenisi ”näkemään” kiinteiden pintojen läpi. Teknologia hyödyntää korkeita taajuuksia 200 gigahertsistä 400 gigahertsiin.

    Tavoitteeseen on vielä matkaa. Tällä hetkellä teknologialla kyetään havaitsemaan asioita muun muassa pölyn, sakean sumun ja pahvin takaa, joita valo ei normaalisti läpäise.

    Tutkijat ennakoivat teknologian kehittyvän merkittävästi seuraavien muutaman vuoden aikana. Sen jälkeen sirun arvioidaan pystyvän näkemään seinän läpi. Jos tavoite toteutuu, älypuhelimen käyttäjällä olisi samanlainen kyky kuin Teräsmiehellä aikanaan.

    Tällä hetkellä teknologian haasteena on tunnistamisen hitaus. Tutkijoiden mukaan gigataajuuksia hyödyntävä siru vaatii jopa tunteja, ennen kun se kykenee esittämään esteen takana olevan objektin kuvana. Syynä on kuvan esittämiseen tarvittava korkea pikseleiden määrä. Toisena haasteena on sirun vaatima lyhyt etäisyys läpikuvattavaan kohteeseen.

    Ongelmat voidaan tutkijoiden mukaan ratkaista rahoitusta lisäämällä.

    CBS Newsin mukaan tutkijoiden tavoitteena on onnistua näkemään esimerkiksi pakettien ja kirjeiden sisälle. Teknologiaa voisi käyttää myös sairaaloissa potilaiden nestetasapainon tarkkailemisessa.

    Lähde: CBS

    Hei! Luitko jo tämän?

    Fiatilta piristävä uutuus: Vai mitä sanot tästä muotoilusta?

    Tagit: älypuhelin  
      Takaisin
    0 kommenttia:
    Kommentoi: