-
Puinen satelliitti lähti avaruuteen: Japanissa halutaan tietää, kestääkö se
Maailman ensimmäinen puinen satelliitti on ammuttu Kansainväliselle avaruusasemalle.
Japanilaisen Kyoto-yliopiston ja Sumitomo Forestry -yrityksen kehittämä puinen satelliitti LignoSat on parhaillaan matkalla avaruuteen. Tarkoituksena on testata, kestääkö se Maan kiertoradan olosuhteet. Tutkijat haluavat selvittää, voisiko puuta käyttää jatkossa ympäristöystävällisenä materiaalina avaruudessa.
LignoSat-satelliitti on historian ensimmäinen avaruuteen lähetetty puinen satelliitti. Kyseessä on noin 10-senttinen kuutio, joka on valmistettu kestäväksi todetusta magnoliapuusta. Se laukaistiin maanantaina kohti Kansainvälistä avaruusasemaa (ISS) SpaceX:n huoltolennon mukana. Satelliitti vapautetaan ISS:ltä noin kuukauden kuluttua testaamaan, kuinka se selviää matalalla kiertoradalla vallitsevista ääriolosuhteista.
Vuonna 2022 samat japanilaistutkijat kokeilivat kolmea puulajia ISS:n ulkopuolella kymmenen kuukauden ajan. Tulokset olivat lupaavia: puu ei halkeillut, kuoriutunut tai vääntynyt, eivätkä kosmiset säteet tai auringon hiukkaset vahingoittaneet materiaalia. Kestävimmäksi osoittautui magnoliapuu, jota nyt hyödynnetään LignoSatissa.
Perinteisistä metallisatelliiteista poiketen LignoSat palaa ilmakehässä kokonaan, eikä jätä jälkeensä avaruusromua tai haitallisia aineita kuten alumiinia. Puu päästää sähkömagneettiset aallot lävitseen, joten LignoSatin antennit voidaan sijoittaa rungon sisälle ilman erillistä ulkopuolista antennirakennetta.
Kyoto-yliopiston tutkijat uskovat, että puuta voidaan tulevaisuudessa hyödyntää myös avaruuden muissa rakenteissa kuten Maan ulkopuolisissa asumuksissa kuussa ja Marsissa.
Hei! Luitko jo tämän?
Tarkkuusrobotiikka tuo toivoa sydänsairauksien hoitoon
Tagit: avaruus satelliitti ISS TakaisinKirjoittaja