• Suomalainen innovaatio: Virtuaalinen synnytysvalmentaja auttaa kohtaamaan synnytyspelon

    Aalto-yliopisto esittelee tällä viikolla Slushissa 12 maailmaa muuttavaa innovaatiota. Yksi niistä on virtuaalinen synnytysvalmentaja Natal Mind.

    Startup-tapahtuma Slush käynnistyy Helsingissä kuluvan viikon keskiviikkona. Kaksipäiväisessä tapahtumassa nähdään jälleen mielenkiintoisia innovaatioita, joista osa voi olla seuraavia isoja menestystarinoita.

    Aalto-yliopisto esittelee Slushissa useita innovaatioita, joista yksi on Natal Mind -sovellus. Kyseessä on virtuaalinen synnytysvalmentaja, jonka kehittämiseksi toteutetaan parhaillaan kliinistä tutkimusta synnytyspelon tunnistamiseen ja hoitamiseen liittyen. Natal Mind -tiimi on tavattavissa Aallon osastolla keskiviikkona 20. marraskuuta.

    Kyseisen sovelluksen käyttäjä valitsee tunteita negatiivisesta positiiviseen ja passiivisesta aktiiviseen, sekä kuhunkin tunteeseen liittyvän voimakkuuden. 

    – Tavoitteena on sovelluksen avulla nostaa psyykkistä resilienssiä ja tunnehallintaa, lisätä pystyvyyden ja toimijuuden tunnetta. Naiset usein kokevat epävarmuutta ennen synnytystä, koska synnytysvalmennus on niin niukkaa, Natal Mind -projektin lääketieteellinen johtaja Aura Pyykönen kertoo.

    Tutkimus ja myös hoito toteutetaan kokonaan digitaalisesti. Natal Mind -sovelluksen ja erityisesti sarjakuvamaisten digiterapeuttien suunnittelussa on hyödynnetty tekoälymalleja. Tutkijatiimissä on ollut Pyykösen lisäksi alusta saakka kaupallinen johtaja Annika Järvelin ja psykologi Riikka Lemmetyinen, ja tutkimusdataa analysoivat parhaillaan tutkijat Henni Tenhunen ja Enrico Glerean.

    – Kännykkäsovelluksessa käyttäjä valitsee tunteita negatiivisesta positiiviseen ja passiivisesta aktiiviseen, sekä kuhunkin tunteeseen liittyvän voimakkuuden. Sen pohjalta käyttäjälle näytetään tunnesanastoa, jonka avulla hän ymmärtää paremmin tunteitaan ja oppii säätelemään niitä. Lisäksi hän saa harjoitteita tunteisiin liittyen. Niiden avulla voi oppia rentoutumaan tai kommunikoimaan tarpeistaan tai valmistautua synnytykseen yhdessä kumppanin kanssa, Pyykönen jatkaa.

    Tutkimukseen osallistuu parhaillaan kaksisataa tänä vuonna synnyttänyttä jakautuen puoliksi tutkimus- ja kontrolliryhmiin. He ovat samalla normaalisti mukana neuvolaseurannassa.

    Alustavien tulosten mukaan synnytyspelko vähenee sovelluksen käyttäjillä synnytyksen lähestyessä, kun taas kontrolliryhmässä se näyttää nousevan. Myös keisarinleikkausten osalta tulokset lupaavat hyvää.

    – Tutkimusryhmässä yksikään raskaana oleva ei ilmaissut haluavansa keisarinleikkausta, kun kontrolliryhmässä joka kymmenes päätyi siihen synnytyspelon vuoksi, Pyykönen kertoo.

    Tutkijoiden mukaan normaaliin raskauteen kuuluu, että synnytys herättää myös pelottavia tunteita, ja synnytyspelko myös nousee synnytyksen lähestyessä. Tutkimukset osoittavat, että synnytyspelko altistaa huonolle synnytyskokemukselle ja huono synnytyskokemus taas altistaa synnytyksen jälkeiselle masennukselle. Ja toisaalta myös synnytyspelko itsessään on riski synnytyksen jälkeiselle masennukselle.

    – Seuraavaksi kehitämme työkalua synnytyskumppanin tueksi. Tukihenkilön rooli ja hänen valmistautumisensa ovat ratkaisevan tärkeitä synnytyksessä. Synnytysvalmennus on tosi niukkaa nykyään, ja siksi on paljon tiedon puutetta ja epävarmuutta, ja se vaikuttaa synnytyksen lopputulokseen, Pyykönen kertoo.

    Hei! Luitko jo tämän?

    Koeajossa uudistunut BMW i40 M50: Lähes täydellinen sähköauto, jos kulutus olisi aisoissa

    Tagit: Slush 2024  startup  Natal Mind  
      Takaisin
    0 kommenttia:
    Kommentoi: