• Suomalainen mobiilisovellus triplasi mahdollisuuden tupakoinnin lopettamiseen

    Sovellus tarjoaa virtuaalisen tukihenkilön.

    Oulun yliopistossa toteutettiin maailman ensimmäinen satunnaistettu kliininen tutkimus, joka osoittaa mobiilisovelluksen tehon tupakasta vieroituksessa keuhkosyövän TT-seulonnan yhteydessä. Syöpätautien erikoislääkärien Jussi Koivusen ja Sanna Iivanaisen tutkimusryhmän suunnittelema ja ohjelmistoyritys Tecinspiren kehittämä mobiilisovellus kolminkertaisti tupakoinnin lopettamisen onnistumisen verrattuna kirjalliseen materiaaliin. 

    Tutkimuksessa selvitettiin, onko mobiilisovellus tehokkaampi tupakoinnin lopettamisessa kuin perinteinen tapa, jossa sairaanhoitaja tai lääkäri antaa tupakoitsijoille kirjallista materiaalia. Tutkimukseen osallistuneet 201 tupakoijaa jaettiin satunnaisesti kahteen ryhmään: toiset käyttivät mobiilisovellusta ja toiset saivat perinteisen käytännön mukaisia kirjallisia materiaaleja.

    Tutkimuksen tulokset olivat merkittäviä: Kolmen kuukauden seurannan jälkeen 20 prosenttia sovellusta käyttäneistä oli lopettanut tupakoinnin, kun vastaava luku kirjallista materiaalia saaneiden ryhmässä oli vain seitsemän prosenttia. Tulokset säilyivät lähes muuttumattomina kuuden kuukauden seurannan jälkeen.

    Tutkijat ovat ideoineet sovellusta ja sen ominaisuuksia pitkään, mutta varsinaisen mobiilisovelluksen kehittäminen kesti puolisen vuotta. Sovelluksen toiminta perustuu kognitiiviseen käyttäytymisterapiaan ja siinä on muun muassa viikoittaisia oirekyselyjä, mindfulness-harjoituksia sekä virtuaalinen tukihenkilö, jotka kannustavat terveellisiin elämäntapoihin ja tukevat käyttäjän itsesäätelyä.

    – Minua on yllättänyt se, että idean tuottaminen applikaatioksi ja sen testaaminen kontrolloidussa asetelmassa ei niin vaikeaa olekaan. Ideasta on suhteellisen lyhyt matka käytännön sovellukseen, Jussi Koivunen kertoo Tecinspiren tiedotteessa.

    Sovellus on tällä hetkellä ainoastaan tutkimuskäytössä, mutta lupaavat tulokset ovat avanneet tien jatkotutkimuksille. Sovellusta kehitetään edelleen ja tutkijat aikovat selvittää sen tehoa myös keuhkosyövän seulonnan ulkopuolella ja yhdistettynä muihin vieroitusmenetelmiin.

    Tutkimuksen tulokset on julkaistu The Lancet Regional Health - Europe -tiedelehdessä ja sitä ovat rahoittaneet Roche Suomi, AstraZeneca ja Syöpäsäätiö.

    Hei! Luitko jo tämän?

    Tutkijat löysivät kissan silmistä keinon kehittää robottinäköä

    Tagit: mobiilisovellus  
      Takaisin
    0 kommenttia:
    Kommentoi: