-
Tällainen on Metan kehittämä robottikäsi
Metan innovaatio tunnistaa kosketuksen ja voi analysoida erilaisia kosketuspintoja.
Muun muassa Facebookin ja Instagramin omistava Meta on kertonut kehittävänsä uutta robottikättä, joka kykenee tuntemaan kosketuksen samalla tarkkuudella kuin ihmiskäsi. Yhtiö kehittää robottikättä yhteistyössä sensoriyritys GelSightin ja eteläkorealaisen Wonik Roboticsin kanssa. Yhtiön tavoitteena on kaupallistaa tekoälyä hyödyntäviä kosketussensoreita. Allegro Handin julkaisua on kaavailtu ensi vuonna.
Keskeinen osa hanketta on GelSightin ja Metan yhteistyössä kehittämä Digit 360 -sensorimalli, jota Meta kuvailee “ihmistasoiseksi kosketusanturiksi, jolla on monipuolinen aistintakyky”. Digit 360:n tarkoituksena on havainnoida kosketusta ja ympäristön muutoksia käyttäen tekoälyä ja 18:aa eri aistintatoimintoa. Teknologia perustuu Metan aiempaan Digit-sensoriin, mutta tarjoaa parannellun kyvyn analysoida kosketuspintoja eri ominaisuuksien, kuten värähtelyn, lämmön ja jopa hajujen perusteella.
”Loimme optisen järjestelmän, joka on suunniteltu erityisesti kosketuksen havaitsemiseen ja jolla on laaja näkökenttä”, Meta kertoo blogissaan.
”Varustimme anturin useilla eri aistimismodaaleilla, sillä jokainen kosketustapahtuma ympäristön kanssa muodostaa ainutlaatuisen profiilin pinnan mekaanisten, geometristen ja kemiallisten ominaisuuksien mukaan.”
Digit 360 tulee tutkijoiden saataville ensi vuonna. Nyt Meta on avannut ehdotushaun, jossa tutkijat voivat hakea sensorin varhaista käyttöoikeutta.
Wonik Robotics puolestaan kehittää uuden sukupolven robottikättään, Allegro Handia, joka hyödyntää Digit 360 -sensaattoreita. Allegro Handin uudistettu versio mahdollistaa entistä paremman tuntoaistin robottikäteen, mikä tekee siitä tehokkaamman työkalun robotiikan tutkimukseen. Kyseessä on ensimmäinen malli, joka integroi Metan kehittämän alustan avulla useat sensorit yhdeksi toimivaksi kokonaisuudeksi. Uusi käsi sisältää ohjauslevyjä, jotka koodaavat sensorien dataa isäntätietokoneelle.
“Allegro Hand tulee edistämään robotiikan tutkimusta ja tekemään kokeiden suorittamisesta tutkijoille helpompaa,” Meta kommentoi blogissa.
"Monimuotoisten signaalien avulla tutkijat voivat kehittää tekoälyä, joka ymmärtää ympäristöään entistä yksityiskohtaisemmin. Toivomme, että tämä teknologia vie tekoälyä lähemmäs ihmisen tasoista kykyä hahmottaa ja mallintaa esineiden fyysisiä ominaisuuksia ja kosketuksen fysiikkaa."
Lähde: Techcrunch
Hei! Luitko jo tämän?
Tamperelainen keksintö: Kosketuslevy, joka tunnistaa kosketuksen ilman sähköä
Tagit: Meta robotiika TakaisinKirjoittaja