-
Tutkijat kehittivät atomijätteellä toimivan akun
Akkuja voisi tutkijoiden mukaan hyödyntää esimerkiksi avaruuslennoilla.
Yhdysvaltain Ohion osavaltion yliopiston tutkijat ovat kehittäneet uudenlaisen akun, joka pystyy tuottamaan sähköä hyödyntämällä ydinjätteestä vapautuvaa gammasäteilyä. Ratkaisun ytimessä ovat niin sanotut skintillaatiokiteet, jotka vapauttavat valoa absorboidessaan säteilyä, sekä aurinkokennot, jotka muuttavat tämän valon sähköenergiaksi.
Vaikka ydinvoimala voi tuottaa sähköstä noin viidenneksen ilman merkittäviä kasvihuonekaasupäästöjä, ydinvoiman käytöstä syntyy radioaktiivista jätettä, joka voi olla vaarallista terveydelle ja ympäristölle. Tämän jätteen turvallinen käsittely on ollut pitkään haaste.
Ohion osavaltion yliopiston kehittämää prototyyppiä on testattu yliopiston omassa ydinreaktorilaboratoriossa. Tutkijat käyttivät energialähteinä kahta radioaktiivista isotooppia: cesium-137:aa ja koboltti-60:tä, jotka ovat yleisiä ydinpolttoaineen jätteessä. Cesium-137:n avulla akku tuotti 288 nanowattia sähköä, kun taas voimakkaampi koboltti-60 nosti tuoton 1,5 mikrowattiin. Tämä on tarpeeksi pienten sensorien käyttämiseen.
Tutkimuksen vetäjä, professori Raymond Cao tutkimusraportin mukaan, että teknologia voitaisiin skaalata selvästi suurempiin laitteisiin. Kyseisiä akkuja voitaisiin tulevaisuudessa hyödyntää esimerkiksi ydinjätteen varastointialueilla, avaruuslennoilla ja syvämerentutkimuksessa. Ne eivät sisältäisi radioaktiivisia materiaaleja, joten ne olisivat turvallisia käsitellä, vaikka ne käyttäisivätkin gammasäteilyä energialähteenä.
Tutkimus julkaistiin Optical Materials: X -lehdessä. Artikkelissa huomautetaan, että teknologia on vasta alkuvaiheessa. mutta seuraava askel on kehittää suurempia ja tehokkaampia ratkaisuja. Tutkimusta tukivat Yhdysvaltain energiaministeriön kansallinen ydinturvallisuusvirasto sekä uusiutuvan energian ja energiatehokkuuden osasto.
Lähde: Ohion osavaltion yliopisto
Kuva: Kuvituskuva
Hei! Luitko jo tämän?
Honor julkisti tekoälystrategiansa: Tavoitteeena maailman johtava tekoälyekosysteemi
Tagit: avaruus akkuteknologia TakaisinKirjoittaja