• Tutkijat löysivät kissan silmistä keinon kehittää robottinäköä

    Tutkijat kehittävät kissansilmistä inspiroitunutta näköjärjestelmää autonomisille roboteille.

    Korealaisten tutkijoiden ryhmä on suunnitellut robottikäyttöön tarkoitetun näköjärjestelmän, jonka innoittajana on kissojen näkökyky.

    Kissat tunnetaan siitä, että ne näkevät erittäin hyvin myös pimeässä. Nyt tutkijat ovat havainneet, että kissamainen näkötaitoteknologia parantaa tarkkuutta haastavissa ympäristöissä ja raivaa mahdollisesti tietä älykkäämmille ja tehokkaammille autonomisille järjestelmille.

    Kissojen näkökyvyn taustalla on niiden silmien ainutlaatuinen sopeutuminen erilaisiin olosuhteisiin. Päivällä pystysuuntaiset viirumaiset pupillit auttavat keskittymään ja vähentämään häikäisyä. Yöllä kissojen pupillit laajenevat päästäen enemmän valoa sisään, ja heijastava kerros (nimeltään tapetum lucidum) parantaa kissan hämäränäköä, antaen silmille monen kissaharrastajan tunteman ”hohteen”.

    Professori Young Min Song Gwangjunin johtama Korean tiede- ja teknologiainstituutin (GIST) tutkijaryhmä suunnitteli uuden näköjärjestelmän, joka käyttää teknologisesti edistynyttä linssiä ja antureita. Järjestelmä sisältää viirumaisen aukon, joka kissan pystypupillin tavoin auttaa suodattamaan tarpeetonta valoa ja keskittymään oleellisiin kohteisiin. Teknologia käyttää erityistä heijastavaa kerrosta, joka parantaa näkyvyyttä heikossa valaistuksessa, samoin kuin kissan silmissä oleva kerros. 

    Tutkijaryhmän tutkimus julkaistiin Science Advances -lehdessä syyskuussa. Kyseessä on merkittävä edistysaskel tekoälynäköjärjestelmissä. Järjestelmä parantaa robottien havaitsemis- ja tunnistuskykyä.

    – Robottikamerat kamppailevat usein kohteiden havaitsemisessa erityisesti silloin, kun valaistusolosuhteet muuttuvat. Suunnitelmamme ratkaisee tämän antamalla roboteille mahdollisuuden sumentaa tarpeettomat yksityiskohdat ja keskittyä tärkeisiin kohteisiin, professori Song kertoo lehdessä.

    Kehittynyt näköjärjestelmä lupaa parantaa droonien, turvakameroiden ja itseohjautuvien ajoneuvojen tarkkuutta mahdollistamalla niiden liikkumisen monimutkaisissa ympäristöissä. Songin mukaan robottisilmät voivat korvata ihmisen työpanoksen kriittisissä tilanteissa.

    Lähde: Sciencedaily.com

    Hei! Luitko jo tämän?

    Alpinella on ässä hihassa, ja se on vety: Tältä näyttää Alpenglow Hy6 -konsepti

    Tagit: robotiikka  
      Takaisin
    0 kommenttia:
    Kommentoi: