-
Uhka vai mahdollisuus? Kiinassa kehitettiin tekoälyagentti, joka tekee päätöksiä itsenäisesti
Kiinalainen startup-yritys Butterfly Effect on esitellyt Manus-tekoälyagentin, jonka väitetään olevan maailman ensimmäinen yleinen tekoälyagentti.
Kiinassa kehitetty Manus-tekoälyagentti itsenäisesti ja tekee päätöksiä ilman tarkkoja ihmisen antamia ohjeita, toisin kuin tähänastiset tekoälykielimallit.
Manus muistuttaa toimintaperiaatteeltaan perinteisiä chatbotteja, kuten ChatGPT:tä, mutta sen keskeinen ero on kyky suorittaa monimutkaisia tehtäviä ilman jatkuvaa käyttäjän ohjausta. Se voi esimerkiksi suunnitella matkaohjelmia, analysoida osakemarkkinoita tai käydä läpi työhakemuksia itsenäisesti.
Vaikka Manus ei ole vielä yleisön saatavilla, rajattu määrä käyttäjiä on saanut testata sitä kutsukoodeilla. Käyttäjät ovat jakaneet kokemuksiaan, joissa Manus on esimerkiksi luonut toimivia videopelejä ja kehittänyt verkkosivustoja pelkkien yksinkertaisten kehotteiden perusteella.
Ensimmäiset käyttäjäkokemukset paljastavat myös puutteita. Jotkut käyttäjät ovat raportoineet kaatumisista ja siitä, että Manus ajautuu joskus loputtomiin silmukoihin. Myös sen virheprosentti on toistaiseksi korkeampi kuin ChatGPT:n, mikä on aiheuttanut epäilyksiä.
Manus on jo toinen tänä vuonna huomiota herättänyt kiinalainen tekoälytyökalu. Aiemmin DeepSeek nousi otsikoihin tarjoamalla kilpailukykyisen chatbotin murto-osalla amerikkalaisten mallien kustannuksista. Manuksen myötä tekoälykehitys saattaa siirtyä kokonaan uudelle aikakaudelle.
Toisin kuin perinteiset chatbotit, Manus hyödyntää useita suuria kielimalleja ja itsenäisiä ohjelmistokomponentteja, jotka toimivat yhdessä monimutkaisten tehtävien suorittamiseksi. Tämä niin sanottu monen agentin arkkitehtuuri voi mahdollistaa entistä autonomisemmat ja inhimillisemmältä vaikuttavat tekoälyratkaisut.
Hei! Luitko jo tämän?
Tutkimus paljastaa: Tekoälyhaut tuottavat huolestuttavan usein vääriä lähteitä, Grok erityisen huono
Tagit: tekoäly Manus tekoälyagentti TakaisinKirjoittaja