-
Voiko identtinen kaksonen avata Face ID:n? Tämä biometrisestä tunnistuksesta kannattaa tietää
Kasvontunnistus vai sormenjälkitunnistus?
Kasvojentunnistus on biometrinen tunnistusteknologia, joka on viime vuosina yleistynyt myös edullisemman hintaluokan älypuhelimissa ja tableteissa. Sitä käytetään luvattoman käytön estämiseen. Face ID toimii skannaamalla kasvonpiirteet ja vertaamalla niitä tallennettuihin tietoihin. Tällä järjestelmä selvittää, onko käyttäjä oikeutettu avaamaan näyttölukituksen tai sovelluksen, johon on liitetty biometrinen tunnistus.
Kasvontunnistus on monessa laitteessa korvannut Touch ID -sormenjälkitunnistuksen, joka ei kaikilla käyttäjillä toiminut moitteettomasta. Joissakin laitteissa järjestelmä ei välttämättä tunnistanut sormea heti vaan näyttölukituksen avaamista piti yrittää useamman kerran. Kasvontunnistus on sen sijaan nopea ja silti luotettava tapa mobiililaitteen käytön turvallisuuden parantamiseen. Sillä suojataan myös esimerkiksi salasanalista laitteen asetuksissa.
Apple teki Face ID -teknologiasta tunnetun tuomalla sen iPhone X -puhelimeen vuonna 2017. Sen jälkeen monet muut laitteet ovat ottaneet käyttöön vastaavia biometrisiä tunnistusmenetelmiä. Nimi "Face ID" on varattu nimenomaan Applen laitteille.
Kasvontunnistusta voi pitää turvallisena teknologiana. Näin siitäkin huolimatta, että maailmalta on esimerkkejä siitä, että identtiset kaksoset tai läheiset sukulaiset, jotka näyttävät hyvin samankaltaisilta, saattavat pystyä avaamaan toistensa laitteet. Joissakin tapauksissa kasvontunnistusteknologiassa voi olla ongelmia alle 13-vuotiaiden käyttäjien kohdalla. Lasten kasvonpiirteet eivät ole vielä täysin kehittyneet.
Applen laitteissa Face ID toimii yhdessä TrueDepth-kamerajärjestelmän kanssa. Se tunnistaa yksilölliset kasvonpiirteet projisoimalla käyttäjän kasvoille tuhansia näkymättömiä pisteitä. Näiden avulla järjestelmä luo syvyyskartan ja infrapunakuvan kasvoista. Koneoppimistekniikka analysoi kuvat ja luo matemaattisen mallin. Biometrinen tieto salataan ja säilytetään Secure Enclavessa, jossa myös salauksen purkuavain sijaitsee. Face ID -tietoja ei lähetetä pois laitteesta eikä kasvomallia tallenneta laitteen ulkopuolelle.
Biometrisen tunnistuksen kohdalla on hyvä pitää mielessä, että eteen voi tulla tilanne, jos rikollinen pakottaa avaamaan puhelimen kasvontunnistuksella ilman käyttäjän suostumusta. Esimerkiksi iPhonen asetuksista voi kytkeä päälle Vaadi katsekontaktia Face ID:lle -ominaisuuden, joka edellyttää katseen suuntaamista iPhoneen puhelimen lukituksen avaamista. Jos kyseinen toiminto ei ole päällä, puhelimen lukitus avautuu ilman suoraa katsekontaktia. Ominaisuus estää luvattoman käytön esimerkiksi silloin, jos käyttäjä on tajuton.
Face ID:tä voi pitää Touch ID:tä asteen verran turvallisempana teknologiana, koska Touch ID:tä voidaan huijata esimerkiksi tarkoilla sormenjälkikuvilla tai 3D-printatuilla muoteilla. Toisaalta Face ID:tä on onnistuttu huijaamaan tarkoilla kuvallisilla jäljennöksillä.
Tajuttoman käyttäjän Touch ID:llä varustetun puhelimen saa auki painamalla käyttäjän sormen tunnistimelle. Toisaalta identtiset sukulaiset eivät voi huijata järjestelmää kasvontunnistuksen tapaan, koska sormenjälki on kaikilla yksilöllinen.
Hei! Luitko jo tämän?
Vastaisku kosketusnäytöille: Autoihin on tulossa lisää fyysisiä painikkeita
Tagit: Face ID Touch ID biometrinen tunnistus TakaisinKirjoittaja