-
Koeajossa Ford Capri: Ei mikään retroversio, eikä tarvitsekaan
Ford Capri on kiinnostava sähköauto, joka sijoittuu kilpailtuun hintaluokkaan.
Koeajoauto: Ford Capri Premium AWD Extended Range 79 kWh 340 hv
Auton hinta varusteineen: 58 880 euroa
Keltaisessa värissä Ford Capri on taatusti erottuva auto, mutta osa ei välttämättä tunnista sitä Fordiksi ainakaan sivusta katsottuna. Auton linjoissa on joistain kulmista katsottuna jopa häkellyttävän paljon Polestarin muotoilua.
Ford Capri oli oman aikansa klassikko, jota valmistettiin Euroopan markkinoille vuosina 1968–1986. Sen huippunopeus oli 195 kilometriä tunnissa.
Capri on menevän näköinen. Muotoilu ei petä mistään kulmasta katsottuna.
Urheilullisesta esikuvasta on ollut pitkä matka nykyiseen uuteen täyssähköiseen Capriin, joka sekään ei tosin jää liikenteessä helposti muiden jalkoihin: Koeajoautossa hevosvoimia oli 340, minkä turvin auto kiihtyy paikaltaan sataan kilometriin tunnissa 5,3 sekunnissa. Eli taatusti riittävän nopeasti.
Retroilu jää vähiin.
Ford Caprin lanseerausväri keltainen erottuu liikenteessä, mutta ei välttämättä miellytä kaikkia. Koeajotiimistämme ei löytynyt yhtään keltaisen värin ystävää. Sitä pidettiin liiankin erottuvana. Väreistä on kuitenkin paha kiistellä, jokainen valitsee sen makunsa mukaan.
Capri-nimi löytyy myös etupuskurista.
Edellä mainittu yhdennäköisyys Polestarin kanssa ei välttämättä ole huono asia. Automaailmassa on kautta aikojen ”kopioitu” muiden merkkien ja mallien muotoilua. Pääasia on varmaankin se, että Ford Capri näyttää hyvältä lähes kaikista kulmista katsottuna. Se ei tarjoa omintakeista muotoilua, mutta läheskään kaikki ostajat eivät sellaista kaipaakaan.
Sisätilojen vaikutelma on hieman muovinen.
Etenkin takavuosina auton laadukkuutta mitattiin usein leikkimielisesti sillä, miten ”painavalta” oven avaaminen ja sulkeminen tuntuu. Monesti tässä oli merkittävä ero esimerkiksi saksalaisten ja japanilaisten automallien välillä. Ford Caprin oven avaus tuntuu aluksi jopa yllättävän kevyeltä, mutta mainittu laatumittari tuskin on enää kovin vakavasti otettava sellainen.
Istuin tarjoaa mukavan kyydin.
Ford Caprissa on paljon Volkswagenia, sillä sen pohjarakenne on sama kuin ID.5-mallissa. Siihen verrattuna Caprin saa edullisemmin omakseen: ID.5:n hinnat alkavat runsaasta 50 890 eurosta, Caprin 46 250 eurosta. Caprin edullisimmassa malliversiossa on yksi sähkömoottori, joka tarjoaa 170 hevosvoiman tehot. Akuston kapasiteetti on 52 kilowattituntia. Koeajossamme olleessa nelivetoisessa, kahdella moottorilla varustetussa huippumallissa on 79 kilowattitunnin akusto, joka valmistajan ilmoituksen mukaan riittää 560 kilometrin kantamaan. Hintaero tehokkaampaan takavetoiseen malliversioon on varsin kohtuullinen, pari tuhatta euroa.
Yllätys näytön rakenteessa
Ratin takana näkymä on hieman muovinen. Reilusti yli 50 000 euron hintaiselta autolta odottaisi hieman enemmän ”arvokkaampien” ja pehmeämpien materiaalien käyttöä. Pystyasentoon asennettu 14,6-tuumainen näyttö näyttää ensin tavalliselta, mutta kätkee yllätyksen: Näytön voi nimittäin ”kaataa” alas. Eri asentoja on kolme. Ala-asennossa näyttö on tosin jo niin kallellaan, että heijastukset iskevät siihen ikävästi.
Näytön saa kaadettua ala-asentoon, jolloin taakse jää piilotettu tila pikkutavaroille.
Kun ajoasento on säädetty sopivaksi sähköpenkin säätimistä, on aika lähteä liikkeelle. Pian käy selväksi, että istuin tarjoaa mukavasti tukea leveämmällekin selälle ja istuma-asento on miellyttävä. Hieman pidemmällä matkalla ei tee mieli jaloitella, vaikka hierovia penkkejä ei olekaan tarjolla. Caprin kokoisessa citymaasturissa on myös se hyvä puoli, että näkyvyys eteen on hyvä. Maantielle siirryttäessä auto osoittaa olevansa pätevä kumppani myös pidemmälle reissulle. Jousitus toimii mukavan pehmeästi, mutta ei liian. Tarvittaessa Capri tarjoaa myös jämäkkää ja sporttisempaa kyytiä. Erityismaininnan auto ansaitsee hiljaisesta kyydistä, mikä ei läheskään aina ole itsestäänselvyys nykystandardin mukaisella rengasprofiililla. Koeajoautossa renkaat olivat 20-tuumaiset. Autolla on painoa yli kaksi tonnia, joten tässäkin mielessä hiljaisuus on iso valtti.
Hipaisukytkinten tuntuma ei ole paras mahdollinen.
Ohjauspyörän hipaisukytkimet eivät mielestämme ole paras mahdollinen valinta, sillä aina ne eivät reagoi toivotulla tavalla painalluksiin.
Navigoinnin kanssa oli välillä vaikeuksia silloin, kun ohjatun navigoinnin halusi lopettaa ennen perille pääsyä. Näytöltä oli vaikea löytää toimintoa, joka lopettaa navigoinnin.
Älypuhelinten latausalusta löytyy keskikonsolista.
Sama ”lapsus” huomattiin myös radiokanavien valinnassa. Välillä ratin takana olevalta pikkunäytöltä eikä isolta näytöltä näkynyt, mikä radiokanava oli kulloinkin valittuna. Äänimaailma on onneksi kunnossa: Mielenkiintoinen ratkaisu on kojelaudan päälle sijoitettu iso kauitinelementti, joka tarjoaa taatusti tarpeeksi tuhdit soundit vaativammallekin käyttäjälle.
Tavaratilaa on 572 litraa, kun takapenkit ovat pystyasennossa.
Ford Capri olisi vielä mielenkiintoisempi uutuus, jos sen hinta olisi saatu painettua tehoversionakin alle 50 000 euroon. Tällaisenaan se sijoittuu erittäin kilpailtuun hintakategoriaan, jossa Ford ei välttämättä ole vahvimmillaan. Capri kannattaa ehdottomasti koeajaa, jos olet harkitsemassa autoa tästä hintaluokasta. Ajettavuus voi yllättää.
Hei! Luitko jo tämän?
Koeajossa Audi Q6 e-tron quattro: Luonnetta voisi olla enemmänkin
Tagit: Ford Capri koeajo sähköauto TakaisinKirjoittaja