-
Nyt kohistaan itsestään korjautuvasta sähköauton akusta: Tästä on kyse
Eurooppalainen tutkimusprojekti pyrkii kehittämään ympäristöystävällisen ja energiatiheän akun, joka voi mullistaa sähköautojen toimintamatkan ja kestävyyden.
Norjalainen tutkimuslaitos SINTEF on kehittänyt uudenlaisen akun, joka on vakaampi kuin perinteiset litiumioniakut ja lupaa tarjota paitsi pidemmän toimintasäteen, myös paremman kestävyyden.
SINTEF vertaa uutta akkua voileipään: Katodi on ylimpänä, anodi pohjalla ja niiden välissä on erityisiä erottimia ja sidosaineita. Kyseinen rakenne ei oletäysin uusi, mutta akussa käytetty kemia tekee siitä ainutlaatuisen.
Katodi perustuu litium-nikkeli-mangaanioksidiin (LNMO), joka ei sisällä lainkaan kobolttia. Sen rakenteessa on vähemmän nikkeliä ja litiumia kuin perinteisissä sähköautojen akuissa. Tämä mahdollistaa korkeamman keskimääräisen jännitteen, mikä nopeuttaa latausta ja parantaa suorituskykyä. Lisäksi se mahdollistaa suuremman energiatiheyden pienemmässä tilassa.
Anodi koostuu pii-grafiittikomposiitista. Pii turpoaa latauksen ja purkauksen aikana, mutta SINTEF:n kehittämä grafiittikomposiitti antaa anodille tarvittavan vakauden ja kestävyyden.
Akun erikoisuus on sen "superliima", joka voi korjata pieniä vaurioita solujen sisällä samalla tavalla kuin itsestään paikkaantuvat autonrenkaat. Teknologia perustuu erityisiin sidosaineisiin ja erottimiin, jotka pitävät akun rakenteen kasassa ja estävät oikosulut.
Seuraava askel on teknologian tuominen markkinoille ja tuotannon skaalaaminen suurempiin mittasuhteisiin. Vaikka akkukemian innovaatioita nähdään jatkuvasti, vain harvat niistä päätyvät kaupalliseen käyttöön.
Hei! Luitko jo tämän?
Uhka vai mahdollisuus? Kiinassa kehitettiin tekoälyagentti, joka tekee päätöksiä itsenäisesti
Tagit: sähköauto akkuteknologia TakaisinKirjoittaja