• Katso video: Tämän takia OnePlus satsaa pikalataukseen

    Älypuhelin latautuu parhaimmillaan jo lähes salamannopeasti, mutta onko nopealla latauksella kääntöpuolensa? 

    Uuden älypuhelimen ostajan ei tarvitse enää kärsiä tunteja kestävästä latauksesta. Jos pikalaturi ei löydy tuotepakkauksesta, sellaisen voi ostaa lisävarusteena.

    Digital Trends -sivuston vuoden 2022 lopussa tekemän listauksen perusteella maailman nopein lataus on kiinalaisvalmistaja Xiaomin Redmi Note 12 -älypuhelimessa, jonka latausteho on 210 wattia. Puhelimessa on 4300 milliampeeritunnin virtalähde, jonka voi ladata nollasta 66 prosentin varaukseen vain viidessä minuutissa ja täyteen 100 prosenttiin yhdeksässä minuutissa. Laite ei ole ainakaan vielä myynnissä Suomessa.

    Pikalatauksen kehittyminen entistä nopeammaksi on ollut viime vuosien trendi, samaan tapaan kuin takavuosina mobiilikameroiden megapikselikilpailu.

    Suomessa myytävistä älypuhelimista OnePlus on markkinoinut jo pitkään pikalatausta. Kiinassa jo julkistetun OnePlus 11:n 5000 milliampeeritunnin akku latautuu 100-wattisella pikalatauksella tyhjästä 50 prosentin varaukseen kymmenessä minuutissa. Täysi lataus vie 25 minuuttia.

    – Lähtökohta akuista puhuttaessa on yleensä nopeus. Puhumme markkinoinnissa, että kymmenessä minuutissa saa päivässä tarvittavan virran. Sillä viitataan 70 prosentin varaukseen, joka yleensä riittää yhdeksi päiväksi, OnePlusin Euroopan strategiajohtaja Tuomas Lampen kertoo Futuristi.fille. 

    OnePlus käyttää uusissa puhelimissaan teknologiaa, jossa akku on jaettu kahteen kennoon, joita ladataan yhtä aikaa. Näin latausnopeus puolittuu.

    Onko nopeus myös turvallista?

    Käyttäjän kannalta pikalataus saattaa tuoda mieleen ajatuksen siitä, ettei lataaminen olisi yhtä turvallista kuin pidemmällä latausajalla. Lampenin mukaan huoleen ei ole aihetta.

    – Huoli on ymmärrettävä. Molemmissa latauskennoissa on latauspumppu, joiden tehtävänä on välittää virtaa akkuun. Tämän lisäksi akussa on tekoälyllä ohjattu siru ja 13 anturia, jotka valvovat lämpötilaa ja sitä, ettei akku pääse ylikuumenemaan tai ylilatautumaan.

    Älykästä teknologiaa on käytetty myös litiumionisolujen tarkkailussa. Teknologian avulla järjestelmä valvoo akun litiumionisoluja. Niiden vaurioituminen laskisi akun kapasiteettia ja mahdollisuutta ottaa virtaa vastaan.

    OnePlus on panostanut etenkin akun lataamisen ensimmäisiin minuutteihin, joka on suhteessa nopeampaa kuin lataaminen viimeisillä minuuteilla.

    Lampenin mukaan OnePlus-puhelimissa on nostettu lataussyklien määrää. Siinä missä aikaisemmissa malleissa valmistaja takasi akun kapasiteetin säilymisen 80 prosentissa 800 latauskerran jälkeen, uusissa laitteissa lupaus on 1600 lataussykliä. Tämä tarkoittaa, että puhelinta voi ladata yli neljä vuotta päivittäin.

    – Tämä on tärkeää älypuhelimen eliniän ja ekologisuuden kannalta, Lampen korostaa.

    ”Ei yleisty joka laitteessa”

    OnePlus-puhelinten uusin latausteknologia esiteltiin 10T-mallissa. Lampenin mukaan se ei välttämättä yleisty heti kaikissa valmistajan laitteissa.

    – Haasteena on, että ihmiset haluavat ison akun mutta ohuen puhelimen. Tulevaisuudessa teknologia kehittyy varmasti siinä, kuinka paljon milliampeereita saadaan puristettua pienikokoiseen akkuun.

    Akkumateriaaleissa litiumioni on tällä hetkellä suosituin materiaali, mutta tulevaisuudessa nanoteknologiat voivat tarjota lisää mahdollisuuksia parantaa akkujen kapasiteettia ja saattavat nopeuttaa lataamista entisestään.

    Prosessorin teholla ja ohjelmistooptimoinnilla on vaikutusta akun kestoon. Uudemman sukupolven prosessorit voivat pienentää virrankulutusta, joka vähentää lataustarvetta. 
    Myös kaapelin paksuudella on merkitystä laitteen käyttömukavuuden kannalta.

    – Me käytämme paksumpaa kaapelia, joka pystyy syöttämään töpselistä enemmän virtaa laitteeseen. Sillä pidetään osaltaan huolta myös siitä, ettei laite ylikuumene ladattaessa. Voimme pyörittää tämän ansiosta puhelimen prosessoria täydellä teholla latauksen aikana. Monissa puhelimissa prosessoritehoa joudutaan laskemaan latauksen ajaksi ylikuumentumisriskin takia, Lampen selvittää.

    Langaton lataus edelleen hitaampi

    Langaton lataus ei ole vielä koskaan yhtä nopea kuin piuhallinen pikalataus. Syynä on muun muassa se, että osa energiasta katoaa lämpönä. Esimerkiksi OnePlus 10 Pro -mallissa piuhalataus tarjottiin 80 watilla ja pikalatauksen teho oli 50 wattia.

    – Jos langattomassakin latauksessa päästään siihen, että kaikki käyttäisivät samaa standardia, kuluttajan elämä helpottuisi ja langaton lataus yleistyisi, Lampen sanoo ja viittaa USB-C -latausstandardiin. Hänen mukaansa langattomuus on tulevaisuuden trendin myös latausteknologioissa.

    – Kuluttajilta ei ole tullut vielä selkeää vaatimusta langattomasta latauksesta. Sen takia esimerkiksi OnePlus 10T ei tue langatonta latausta.

    Markkinoiden nopeimmat langattomat pikalataukset tarjosivat viime vuonna jo 100 watin tehon. Tällainen laite oli muun muassa Barcelonan mobiilimessuilla esitelty Honor Magic 4 Pro, jonka voi ladata langattomasti 50 prosentin varaukseen 15 minuutissa.

    Tagit: Älypuhelin  OnePlus  langaton lataus  latausteknologia  
      Takaisin
    0 kommenttia:
    Kommentoi: